Sistem FcPlayer

Reguli de organizare a unui club FcPlayer

Regulament de joc

FAQ

Anexa 1 - Conditii de Licentiere si Administrare a unui Club FcPlayer

Anexa 2 - Sisteme de desfasurare a Campionatului

 

 

 

1.SISTEM FcPlayer sus

 

 

 

1a. Ce reprezinta FcPlayer?

FcPlayer este un sistem cadru pentru desfasurarea de competitii de fotbal organizate sub forma unor cluburi private. Un club este format din mai multi membri.
Fiecare membru al clubului are sanse egale de a castiga campionatul. FcPlayer, prin clasamentele pe care le promoveaza, transforma un joc colectiv intr-o competitie individuala, pe care au sanse sa o castige oricare dintre membrii clubului, indiferent de cat de talentati sunt in practicarea jocului de fotbal.

Ne place sa credem ca satisfactia de a castiga un campionat FcPlayer este egala cu cea a oricarui fotbalist care castiga Champions League sau poate mai mare, pentru ca in FcPlayer poti deveni campion invingandu-ti proprii prieteni, pe cand in Champions League majoritatea prietenilor stau in tribune.

Orice club FcPlayer, al carui manager primeste licenta, beneficiaza de expunere publica pe site-ul FcPlayer.com. Aici se pot vedea on-line clasamentele la zi ale clubului, statistici cu privire la evolutia jucatorilor sau grafice ale fluctuatiilor locurilor din clasament.
Fiecare jucator beneficiaza de o pagina proprie de prezentare, care include printre altele datele personale si fotografie. De asemenea, de pe site se pot trimite e-mailuri catre oricare dintre membrii unui club.

Daca esti membrul unui club si te afli intr-o calatorie intr-un oras in care exista un alt club FcPlayer, poti solicita sa participi la jocurile respectivului club.

Scopul FcPlayer este acela de a avea propria competitie, de a avea continuitate intr-o activitate sportiva care iti face placere, de a te autodepasi, de a bate recorduri, de a castiga si de a avea propria echipa de fotbal pe care sa o conducem in calitate de capitan, de a intelege ca si dupa infrangere poti bea o bere cu adversarul care saptamana viitoare iti poate fi coechipier.

 

1b. Infiintare Club sus

Pentru a infiinta un club, un grup de jucatori poate desemna o persoana care va solicita licenta pentru club, va dovedi ca si-a insusit regulile de organizare ale clubului si va administra clubul. Managerul nu poate fi schimbat fara acordul sau.
Licenta pentru club poate fi obtinuta de orice persoana fizica care o solicita si care respecta conditiile stipulate in Anexa 1 - Conditii de Licentiere si Administrare a unui Club FcPlayer.

 

REGULI de ORGANIZARE a unui CLUB FcPlayer sus

Clubul odata creat este un club privat. Apartenenta la un astfel de club este considerata un privilegiu, nu un drept. Managerul clubului poate decide daca la un moment dat clubul este inchis sau deschis pentru a accepta noi membri.

 

2a. Cum devin membru?

✔ Conditii generale pentru a deveni nou membru:


✔ Managerul poate decide daca statutul de membru al clubului poate fi cumparat.

Accederea in club prin plata unei  taxe nu ofera noului membru vreun statut diferit fata de ceilalti membri ai clubului. El va fi supus aceluiasi regulament. Accesul in club pe baza de plata poate fi permis doar in momentul in care clubul este deschis pentru noi membri.

 


✔ Dreptul de membru, odata cistigat nu este garantat. El poate fi retras daca unul dintre membrii


✔ De asemenea, managerul poate impune conditii pentru pastrarea statutului de membru cum ar fi:


✔ Deciziile privind retragerea dreptului de membru al clubului apartin managerului clubului.

 

2b. Desfasurarea Campionatului FcPlayer

Un campionat se desfasoara intr-un interval de timp bine definit, stabilit de manager inainte de inceperea competitiei. Campionatul trebuie sa includa un numar fix de etape. Criteriile dupa care se stabileste durata campionatului pot tine de un interval de timp (ex : un an) sau de alte conditii cum ar fi perioada contractului de inchiriere a terenului, etc. (vezi in Anexa 2- propuneri de Sisteme de desfasurare a Campionatului).

                   

Etapa

ü       O etapa reprezinta o zi de joc.

ü      Se pot amana sau devansa etape doar in cazuri exceptionale si numai cu acordul tuturor membrilor aflati in localitatea de desfasurare a meciului la data la care acesta trebuia sa se desfasoare.

ü      O etapa va fi formata dupa caz  dintr-un joc de 90 minute intre doua echipe sau de un turneu intre mai multe echipe.

ü      In cazul in care sunt 3 echipe, se va desfasura un turneu care va cuprinde 6 meciuri a cate 20 de minute, fiecare echipa intalnindu-le pe celelalte de doua ori. Astfel, fiecare echipa va desfasura 4 meciuri a cate 20 de minute. Turneul va dura 120 min. Clasamentul se va forma dupa urmatoarele criterii:

 

2c. Echipele sus

Se pot forma doua sau trei echipe

                   

·        Managerul va decide asupra numarului de echipe care se vor infrunta intr-o etapa, in functie de numarul de jucatori, conditiile climaterice, dimensiunea terenului si alti factori care sunt considerati relevanti. Daca terenul de joc va putea fi dimensionat in mai multe feluri, managerul va alege dimensiunea potrivita pentru joc. Se va urmari pe cat posibil a se lua decizii unitare de la o situatie la alta. Managerul isi rezerva dreptul de a se sfatui cu membri ai clubului, dar va lua decizia in mod individual.

                   

                   

ü      Alegerile:

Doua echipe:

·         Vor fi capitani de echipa si vor forma echipele cel mai bine 2 clasati membri in clasamentul victoriilor.

Formula de alegeri :

Daca este numar impar de jucatori, leaderul clasamentului va forma pachetul (va nominaliza doi jucatori, care vor fi alesi ca si cind ar fi unul)

·         Ocupantul locului doi (challengerul) va putea alege primul sau va putea ceda aceasta optiune leaderului.

·         In continuare, fiecare dintre cei doi va alege cate un jucator. La fiecare grup de doi jucatori, Capitanii de echipa vor avea alternativ prima pozitie.

·         Conform regulii de mai sus, jucatorii vor fi alesi din punct de vedere numeric dupa urmatoarea schema: 1;2;2;2;2;2; ... ;2;2;2;2;1 (cifrele reprezinta numarul de jucatori alesi o data).

·         Altfel spus, alegerile vor avea configuratia : 1 / 2 ; 3 / 4 ; 5 / 6 ; 7 / 8 ; 9 / 10 ; 11 / 12 ; 13 / 14 ; 15 /... / n-2; n-1/ n  - (cifrele reprezinta ordinea in care sunt alesi jucatorii)

Trei echipe:

           

Formula de alegeri :

Daca este un numar de jucatori care nu se divide la 3, atunci leaderul clasamentului va forma unul sau doua pachete, astfel incat optiunile de alegeri sa se divida cu trei.

·         Vor fi capitani de echipa si vor forma echipele cel mai bine 3 clasati membri in clasamentul victoriilor ;

·         Ocupantul locului 3, (challanger 2) isi poate alege orice optiune de selectionare ;

·         Ocupantul locului 2, (challanger 1) isi poate alege una dintre cele doua optiuni de selectionare ramase ;

·         Ocupantul primului loc va alege din pozitia care i-a ramas ;

·         In continuare, fiecare, dintre cei trei, va alege cate un jucator. Primul grup de trei jucatori va fi ales in functie de optiunile descrise mai sus. Urmatorul grup de trei jucatori va fi ales exact in ordinea de alegere inversa ;

·         Conform regulii de mai sus, jucatorii vor fi alesi din punct de vedere numeric dupa urmatoarea schema: 1 ;1 ;2 ;1 ;2 ;1 ; ... ;2 ;1 ;2 ;1 ;2 ;1 (cifrele reprezinta numarul de jucatori alesi o data)

·         Altfel spus alegerile vor avea configuratia : 1 / 2 / 3 ; 4 / 5 / 6 ; 7 / 8 /  9 ; 10 / 11 / 12 … n-5 /n-4 / n-3; n-2 / n-1 / n  - (cifrele reprezinta ordinea in care sunt alesi jucatorii).

                   

Atentie !  Selectarea pozitiei din care faci alegere este foarte importanta in configurarea echipelor. In functie de valoarea jucatorilor prezenti la teren, una sau alta dintre pozitiile de alegere poate fi avantajoasa pentru un capitan de echipa. Poti castiga jocul din strategia adoptata la alegeri.

ü      Portarii

                   

Daca intr-o echipa nu se ajunge la un consens pentru alegerea portarului, se va aplica urmatoarea regula:

                   

                   

ü      Situatii speciale

Este interzisa alegerea celui de-al doilea pachet inainte ca celelalte echipe sa fi avut o optiune de alegere din momentul in care a fost ales primul pachet, respectiv portar. Aceeasi regula se aplica si atunci cand in club sunt 2 sau 3 jucatori care joaca doar pe postul de portar.

ü      Capitanii de echipa

                   

Exceptie: Primul Campionat, primele 5 etape.

 In prima etapa a primului campionat, managerul va nominaliza cei doi capitani de echipa, alegand jucatori de valori apropiate, capabili sa formeze doua echipe echilibrate.

In etapele urmatoare ale primului campionat, dar numai in primele 5 etape, managerul va nominaliza capitanii de echipa din randul jucatorilor care au cele mai multe victorii.

Dupa etapa a 6-a, daca egalitatea persista la nivelul primelor locuri in campionat, alegerea capitanilor de echipa se face prin tragere la sorti.

 

2d. Arbitrul sus

Meciul trebuie sa aiba un arbitru. Acesta va fi solicitat de catre managerul turneului sau de reprezentantul acestuia.

Situatia exceptionala in care nu exista arbitru:

Arbitrul nu poate fi judecat niciodata de catre jucatori. In mod civilizat, dupa meci, arbitrul va putea fi intrebat cu privire la interpretarea unor faze de joc. Arbitrul nu este obligat sa dea explicatii jucatorilor cu privire la deciziile sale. Prestatia arbitrului va fi analizata doar de managerul competitiei. Recuzarea unui arbitru poate fi ceruta doar de catre o majoritate a membrilor clubului si va fi aprobata de manager. Niciodata nu poate fi refuzat un arbitru in ziua meciului.

 

2e. Cartonasele sus

                   

ü      Arbitrul poate acorda cartonase galbene sau rosii in concordanta cu "legile jocului" de fotbal. Cartonasele vor fi contabilizate si vor avea repercusiuni asupra jucatorilor astfel:

ü      In situatia in care un jucator primeste simultan un cartonas galben care duce la eliminarea sa din teren si un cartonas rosu pentru o alta abatere, atunci jucatorul va cumula cele doua pedepse si va fi nevoit sa stea in afara terenului 30 min.

ü      Jucatorii vor avea obligatia sa stie exact cate cartonase galbene au acumulat pe parcursul sezonului si au obligatia sa comunice numarul acestora daca vor fi intrebati de capitanii de echipa, inainte sau dupa alegeri. In situatia in care un jucator care primeste un cartonas galben si, conform regulamentului ar trebui sa paraseasca terenul pentru cumul de cartonase, dar nu o face, fie ca ascunde acest fapt, fie ca nu stie, atunci jucatorul in cauza va fi amendat cu o suma de bani stabilita de manager si va fi penalizat cu un punct in clasamentul victoriilor.

ü      Daca vreun jucator, coechipier cu un jucator aflat in situatia descrisa mai sus, il sustine financiar pe acesta cu scopul de a pacali sistemul si a avea avantaj in clasament, pentru obtinerea victoriei, aceasta situatie va fi considerata "blat" si poate fi sanctionata cu o amenda foarte drastica si/sau cu depunctare de minim 5 puncte sau cu excluderea din competitie.

                   

                   

2f. Comisia de disciplina                                                                                                    sus

                   

ü      Pentru fiecare cartonas rosu acordat, managerul poate numi o comisie de disciplina care sa analizeze situatia care a generat penalizarea si, daca este cazul, sa decida sanctiuni impotriva jucatorului in cauza. Deciziile comisiei sint irevocabile. Orice argumentatie sau sustinere a unei cauze trebuie facuta anterior dezbaterilor comisiei. Comisiile vor fi formate din minim trei membri, numiti de fiecare data de catre manager. Dezbaterile comisiei vor fi secrete. Decizia va fi comunicata atat jucatorului in cauza, cat si celorlalti membri ai clubului. Se va anunta daca decizia a fost luata in unanimitate sau, in caz contrar, se va anunta cum au fost repartizate voturile, fara a se preciza, insa, cine si cum a votat (ex: 2-1).

                   

ü      Sanctiuni ce pot fi date:

Nota: Se pot cumula mai multe sanctiuni.

ü      Comisia de disciplina poate fi constituita si pentru analizarea altor situatii, atunci cand managerul considera necesar.

ü      In functie de caz se pot da si sanctiuni de felul urmator:

ü      Comisiile vor avea intreaga responsabilitate de a fi echilibrate in decizii, de a judeca cazurile in spiritul competitiei clubului, intelegand caracterul de divertisment pe care acest campionat il are pentru toti membrii sai. De asemenea, se va urmari ca, prin deciziile date, sa se stimuleze caracterul de fair-play, atat in jocurile viitoare, cat si in relatiile dintre partenerii de competitie.

ü      Deciziile comisiilor vor fi respectate intocmai. Jucatorul sanctionat nu va fi indreptatit sa comenteze deciziile comisiei. In situatia in care comisia va fi lezata de comentariile jucatorului sanctionat, aceasta va avea dreptul sa se autoconvoace in aceeasi alcatuire, sa analizeze cele intamplate si sa ia noi masuri in privinta jucatorului "recalcitrant".  

 

3. REGULAMENTUL DE JOC sus

3a. Reguli obligatorii

Art. 1   Prezenta la terenul de fotbal

                   

Art. 2  Clasamentul

Clubul FcPlayer  va avea doua clasamente principale:


Clasamentul prezentelor

si

Clasamentul victoriilor

ü      Clasamentul prezentelor se va forma in functie de numarul total de prezente, pe care jucatorii le au in anul respectiv. In caz de egalitate de prezente va fi mai bine plasat jucatorul care are mai multe victorii.

ü      Clasamentul victoriilor se va forma in functie de numarul total de victorii, pe care jucatorii le au in anul respectiv. In caz de egalitate de victorii, mai bine plasat va fi jucatorul care va avea cel mai bun randament (raport victorii/prezente). Primii clasati in clasamentul victoriilor vor fi capitani de echipa etapa viitoare, vor forma echipele si vor fi adversari.

ü      O victorie vor avea toti membrii echipei care castiga etapa. In cazul in care sunt doua echipe, victorie vor avea membrii echipei care castiga meciul dintre cele doua echipe. In cazul in care sunt mai multe echipe, victorie vor avea membrii echipei care castiga turneul la care participa toate echipele. Numai echipa cel mai bine clasata este considerata victorioasa.

ü      La sfarsitul campionatului daca intre doi jucatori este egalitate, diferenta se va face dupa urmatoarele criterii:

ü      Daca egalitatea persista in continuare, atunci ei vor ocupa acelasi loc in clasament. Urmatorul clasat va fi in aceasta situatie la doua locuri distanta de cei doi.

                   

                   

Art. 3 Abateri grave

ü      Clubul trebuie sa fie o competitie bazata pe fair-play in care membrii sai sa aiba parte de un mediu relaxant si civilizat. Din acest motiv, consideram abateri grave:

ü      Pedepsele pentru astfel de abateri vor fi analizate de comisii numite de manager. Decizia de eliminare din competitie poate fi luata oricand in astfel de situatii.

ü      Parasirea terenului de catre un jucator in timpul jocului va fi considerata abatere grava. Pentru un astfel de eveniment, jucatorul va fi amendat. Intr-o asemenea situatie, managerul poate decide eliminarea jucatorului din competitie. Managerul poate lua masuri de unul singur sau poate cere analizarea situatiei de catre o comisie numita de acesta. Parasirea terenului pentru convorbiri pe telefonul mobil se incadreaza in aceeasi categorie.

ü      FcPlayer este un sistem care nu tolereaza in niciun fel adtitudini discriminatorii indiferent de criterii. In club FcPlayer nu conteaza: statutul social, etnia, varsta, originea sau alte elemente care pot sta la baza vreunei discriminari. Orice atitudine discriminatorie a unuia dintre membrii clubului ii poate aduce acestuia sanctiuni sau chiar eliminarea din club.

 

4. INTREBARI FRECVENTE sus

I: De ce trebuie sa venim la teren cu 30 de minute inainte de inceperea jocului?

                   

R: Alegerile reprezinta un proces important in FcPlayer. Odata cu experienta capatata in sistem, veti observa ca, pentru alegeri, se vor construi adevarate strategii. Cele 30 de minute sunt absolut necesare, atat pentru alegeri, cat si pentru incalzirea de dinainte de meci. Prin impunerea celor 30 de minute inainte de inceperea meciului, FcPlayer doreste sa respecte cele doua evenimente.

                   

I: De ce trebuie sa fiu prezent la alegeri?

                   

R: Din respect fata de ceilalti membri ai clubului, dar si pentru ca odata ales, poti fi consultat cu privire la alegerea viitorilor membri ai echipei.

                   

I: De ce Managerul trebuie sa ia toate deciziile cu privire la Club?

                   

R: Pentru ca a trecut un examen si poate reprezenta oficial principiile FcPlayer. In plus, Managerul este cel care infiinteaza Clubul, fie ca a facut-o din proprie initiativa, fie ca a fost mandatat de un grup.

                   

I: De ce nu putem contesta decizia unei Comisii de Disciplina?

                   

R : Pentru ca un club FcPlayer este format dintr-un numar mic de membri, iar decizia comisiei nu trebuie sa fie subiect de dezbatere pentru nimeni, deci nici pentru o alta comisie. In timp, deciziile comisiilor vor contura tinuta si statutul clubului vostru si vor elimina tensiunile de grup prin sanctiuni aplicate individual. Nu va temeti daca un « pedepsit » va ameninta ca nu mai vine, este interesul lui sa revina in club, iar daca chiar nu o face, clubul nu-si pierde identitatea prin disparitia unui membru.

                   

I: De ce este considerata abatere grava atunci cand astept un telefon foarte important, in timpul unui meci?

                   

R: Pentru ca FcPlayer este gandit in asa fel incat sa construiasca un cadru de profesionism si pentru sportivii amatori. Pentru membrii FcPlayer este importanta competitia. Daca stii ca ai ceva mai important de facut in timpul unei etape FcPlayer, chiar si un telefon important, atunci te rugam sa nu joci in acea etapa, pentru a nu perturba placerea coechipierilor tai, care sunt angrenati intr-o competitie reala.

                   

I: De ce trebuie sa jucam 90 de minute ? Nu sintem profesionisti.

                   

R: In primele etape s-ar putea sa va fie mai greu. Odata ce veti invata sa va dozati efortul, veti aprecia ca durata meciului este cea corespunzatoare. Oricum, nu veti depune acelasi efort ca fotbalistii profesionisti. Voi aveti ritmul vostru. Un meci poate fi castigat si in functie de strategia care tine de timp si de oboseala. Este o competitie complexa, incercati sa-i faceti fata!

                   

                   

I: Uneori echipele sunt foarte dezechilibrate, de ce trebuie sa jucam 90 min., cand se stie de la inceput echipa castigatoare ?

                   

R: In orice campionat din lume exista si meciuri dezechilibrate. Uneori si Italia joaca impotriva Andorrei sau Real Madrid impotriva echipei Huelva. Se intampla si in FcPlayer sa se desfasoare astfel de meciuri. Un profesionist joaca si atunci cand este superior si atunci cind este inferior adversarului. Chiar daca probabilitatea de a castiga un astfel de joc atunci cand esti in echipa inferioara este foarte mica, FcPlayer iti da posibilitatea sa incerci.

                   

I: De ce trebuie sa respect o decizie gresita a arbitrului?

                   

R: Un jucator nu are menirea de a judeca deciziile arbitrului. Si asta este o regula de baza in fotbalul profesionist. Chiar daca arbitrul greseste, incearca sa te concentrezi la joc, pentru ca decizia nu se va schimba, iar starea de nervozitate te-ar putea face sa nu mai dai randamentul obisnuit. In plus, poti fi sanctionat cu cartonase galbene sau chiar cu cel rosu.

                   

I: De ce sunt obligat sa fac alegeri, daca sunt pe primele locuri?

                   

R: FcPlayer stimuleaza competitia. Fiind adversari, unul dintre primii clasati va pierde, putand fi astfel ajuns de un alt jucator. A refuza alegerile inseamna a refuza competitia, situatie in care regulamentul FcPlayer iti interzice sa joci. FcPlayer iti da sansa sa urci in clasament si sa fii mandru de asta. FcPlayer stimuleaza personalitatea. Ai castigat, esti obligat sa fii leader. Refuzi, atunci nu esti eligibil pentru FcPlayer. Cauta-ti alt club! 

 

 

 

Anexa 1 sus

Sisteme de desfasurare a Campionatului

Propuneri:

     

Anual

Se desfasoara cate o etapa in fiecare saptamana a anului, campionatul are 52 de etape.

Se poate decide sa se desfasoare etape si in zilele in care nu se lucreaza la nivel national. In aceasta situatie, campionatul va avea 55-56 de etape.

     

     

Anual, bazat pe sezoane

Se stabilesc doua sezoane gen: primavara – toamna. Intre sezoane, va fi o perioada de pauza competitionala. Meciurile se vor disputa saptamanal, doar in perioada de sezon competitional. Numarul etapelor ar trebui sa fie acelasi, de la un campionat la altul.

     

Temporar

Pe o perioada bine definita de timp, generata de durata de inchiriere a unui teren.

Se recomanda ca etapele sa se succeada la un interval de o saptamana.

     

Sezonier

Iarna, in sala.

Vara, afara.

Vor fi considerate doua campionate diferite: Campionatul de Iarna, respectiv Campionatul de Vara.

Pentru toate campionatele, se recomanda a se juca, in masura in care se poate, pe terenuri similare. Managerul va avea ultimul cuvant in alegerea terenurilor. De asemenea, se recomanda pe cat posibil sa se joace etape in doua echipe. Strategia de joc si de alegeri devine in timp foarte interesanta.

 

Anexa 2 sus

Conditii de Licentiere si Administrare a unui club FcPlayer

Licenta se acorda numai persoanelor fizice.

Orice persoana fizica poate solicita licenta pentru organizarea unui Club FcPlayer.

Pentru obtinerea licentei este necesara trecerea unui examen.

Examenul va contine subiecte extrase din regulamentul FcPlayer.

Examenul poate fi dat on-line sau la sediul FcPlayer.

Daca candidatul trece examenul, atunci acesta se va numi Manager si va avea dreptul sa infiinteze un Club FcPlayer.

Pentru a inregistra un Club FcPlayer, Managerul va trebui sa completeze un formular on-line in care va inscrie Numele Clubului, durata campionatului, data primei si a ultimei etape, numarul total de etape, locatia si ora de desfasurare a jocurilor si va plati taxa de licenta pentru un campionat.

Pe parcursul Campionatului, managerul are obligatia sa:

- aduca la cunostinta membrilor regulamentul FcPlayer ;

- vegheze la respectarea intocmai a regulamentelor si sa fie exigent in aplicarea lor ;

- fie echidistant fata de toti membrii clubului ;

- accepte in club un numar limitat de membri, astfel incat la etape sa participe un numar echilibrat de jucatori ;

- numeasca comisii care sa judece orice memoriu introdus de oricare dintre membri ;

- verifice daca deciziile comisiilor sunt in acord cu Regulamentul si sa le valideze ;

- sa decida daca etapa va avea doua sau trei echipe ;

- sa evalueze si sa aprobe daca culoarea echipamentului este unitara pentru membrii unei echipe.

Managerul va administra sau va delega administrarea veniturilor si cheltuielilor clubului. Principalele cheltuieli sunt cele legate de taxele FcPlayer, cele legate de inchirierea terenurilor si onorariul arbitrului.

     

Taxa pentru un Campionat FcPlayer este compusa din:

-         1EUR licenta pentru fiecare etapa de campionat;

-         1EUR licenta pentru fiecare jucator inregistrat intr-un campionat;

     

Bugetul unui club FcPlayer se poate constitui din cotizatiile membrilor si/sau sponsorizari. Este la libera alegere a Managerului sa stabileasca forma de finantare a clubului. FcPlayer nu se implica in niciun fel in aceste aspecte de organizare.